Hoe kan je een blaasontsteking behandelen?

Geplaatst op 22-01-2023

Categorie: Mens en gezondheid

Blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een ontsteking van de blaas die vaak gepaard gaat met pijn of branderig gevoel bij het plassen, frequente aandrang om te plassen, en soms bloed of troebelheid in de urine. Hoewel het vaak voorkomt bij vrouwen, kunnen ook mannen en kinderen blaasontsteking oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om blaasontsteking te behandelen en te voorkomen.

Behandeling met antibiotica

De meest voorkomende behandeling voor blaasontsteking is het gebruik van antibiotica. Dit kan worden voorgeschreven door een arts na een urinetest om de oorzaak van de infectie te bepalen. Antibiotica werkt door bacteriën te doden die verantwoordelijk zijn voor de infectie. Het is belangrijk om de hele kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen voordat de kuur is afgelopen, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt genezen.

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de behandeling om de blaas leeg te houden en de urine te verdunnen. Dit kan helpen om symptomen te verminderen en het herstel te versnellen.

Pijnbestrijding

Sommige mensen met blaasontsteking kunnen last hebben van pijn of ongemak tijdens het plassen. Pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen worden gebruikt om symptomen te verminderen. Het kan ook helpen om warmte aan te brengen op de buik, zoals met een warmwaterkruik of een verwarmingspad.

Voorkomen van blaasontsteking

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om blaasontsteking te voorkomen, zoals: